Bedankt!

U bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Wil u op de hoogte gehouden worden van nieuws uit uw regio, vul dan hieronder uw gemeente in.Sluiten OK
Even wachten... Uw gegevens worden verstuurd
Afstand meten

Slagschaduw

Als de zon schijnt doorheen de draaiende wieken van de windturbine, ontstaat er een bewegende schaduw. Dit kan storend zijn in woningen.

De Vlaamse overheid legt erg strenge normen op voor de hoeveelheid slagschaduw: per slagschaduwgevoelig object (vb. een woning of kantoorgebouw) mag er cumulatief niet meer dan acht uur per jaar of een half uur per dag slagschaduw zijn. Daarna moet de windturbine automatisch stilvallen.

Op de luchtfoto hierboven vindt u de slagschaduwcontouren van de windturbines (8u per jaar en 4u per jaar), uitgaand van de maximaal voorziene tiphoogte van 150m. De rode lijnen geven de gemeentegrenzen weer.

Bij woningen gelegen in de 4u-contour kan er zich gedurende vier tot acht uur per jaar slagschaduw voordoen. Bij woningen gelegen in de 8u-contour kan er zich theoretisch gedurende 8 of meer uren per jaar slagschaduw voordoen. Acht uur per jaar is evenwel de decretaal vastgelegde maximale hoeveelheid slagschaduw in een woning. Windturbines schakelen zichzelf automatisch uit als deze hoeveelheid overschreden dreigt te worden.

U kan op de luchtfoto hierboven naar believen inzoomen. 

Legende

  • Windturbine
  • 4 uur / jaar
  • 8 uur / jaar