Bedankt!

U bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Wil u op de hoogte gehouden worden van nieuws uit uw regio, vul dan hieronder uw gemeente in.Sluiten OK
Even wachten... Uw gegevens worden verstuurd
Afstand meten

Slagschaduw

Als de zon schijnt doorheen de draaiende wieken van de windturbine, ontstaat er een bewegende schaduw. Die kan storend zijn in woningen.

De Vlaamse overheid legt erg strenge normen op voor de hoeveelheid slagschaduw: per slagschaduwgevoelig object mag er niet meer dan acht uur per jaar slagschaduw zijn. Daarna moet de windturbine automatisch stilvallen.

Op de luchtfoto hierboven vindt u de slagschaduwcontouren van de windturbines (8u per jaar en 4u per jaar).

Bij woningen gelegen in de 4u-contour kan er zich gedurende vier tot acht uur per jaar slagschaduw voordoen. Bij woningen gelegen in de 8u-contour kan er zich theoretisch gedurende 8 of meer uren per jaar slagschaduw voordoen. Acht uur per jaar is evenwel de decretaal vastgelegde maximale hoeveelheid slagschaduw in een woning. Windturbines schakelen zichzelf automatisch uit als deze hoeveelheid overschreden dreigt te worden

Vergelijk het voorontwerp met het aangepaste inplantingsplan.

Als u klikt op de tabs rechtsbovenaan kan u de aangepaste inplanting vergelijken met het voorlopige voorontwerp van het windpark dat in 2014 werd voorgesteld.

Belangrijk! De slagschaduwcontouren van het oorspronkelijke inplantingsplan hielden geen rekening met het reliëf van het terrein. De slagschaduwcontouren op het aangepaste inplantingsplan houden daar wel rekening mee.

U kan op beide luchtfoto's naar believen inzoomen.

Milieueffectenrapport

Dit aangepaste inplantingsplan is nog niet definitief. De aanpassingen die nu doorgevoerd werden, hebben allemaal betrekking op de opmerkingen die Storm en Elicio ontvingen vanwege de omwonenden en hun vertegenwoordigers, en de lokale besturen. Het milieu-effectenrapport voor het windpark, kan mogelijk aanleiding geven tot bijkomende wijzigingen

Een definitief inplantingsplan zal er dus pas zijn nadat ook het milieueffectenrapport voltooid is.

Legende

  • Windturbine
  • 4 uur / jaar
  • 8 uur / jaar